Verksamhetsarkitekt (division Nät) till Svenska kraftnät
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som ledande Verksamhetsarkitekt på division Nät kommer du bidra till en kraftig utveckling av Nät-divisionens förmåga att bygga och förvalta stamnätet genom att nyttja digitaliseringens möjligheter. Det är en förutsättning för att Sveriges ska kunna ha en konkurrenskraftig industri och ett hållbart samhälle.
Svenska kraftnät behöver dig. Gör verklig skillnad och var med och säkerställ att de lyckas med sitt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige. Ansök nu.
Om tjänsten
Hos division Nät får du vara med och stötta en effektiv utbyggnad och underhåll av transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver man bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Det är en fördubbling av nuvarande kapacitet.
Som Verksamhetsarkitekt har du det övergripande ansvaret för insamling och samordning av divisionens utvecklingsbehov och att omsätta dessa till krav på utveckling av IT-stöd för att nå de strategiska målen – kortare ledtider för utbyggnadsprojekt, ökad tillgänglighet på anläggningar och ökad intern effektivitet. Du har en nyckelroll för att etablera strukturer och arbetssätt för samordning av IT-utveckling och öka förmågan att genomföra den påbörjade digitaliseringsresan.
Rollen innebär många kontaktytor och du kommer jämte IT-förvaltningen vara ett viktigt gränssnitt mot verkets IT-division och samverka med andra divisioners arkitektfunktioner.
Du är del av ett kärnteam som tillsammans med ledningen driver arbetet mot de strategiska målen genom att styra och samordna förbättringsarbetet, erbjuda stöd och vägleda verksamheten.
Huvudsakliga arbetsuppgifter:
- Leda och driva framtagandet och förvaltandet av målbilder och färdplaner för Näts taktiska och strategiska planer för IT-utveckling.
- Förvalta och utveckla Näts förmågekartor kopplat till verksamhetsarkitektur och informationsflöden (Vintergata).
- Hantera behov från verksamheten och samordna portföljen av IT-utveckling och förvaltningsåtgärder, samt bidra till effektiv portföljsstyrning.
- Ta ett stort ansvar för samordningen mellan processfunktioner, informationsorganisation, vår IT-förvaltning och pågående digitaliserings-initiativ (program och projekt).
- Hjälpa till att bygga upp vår verksamhetsorganisation för IT-utveckling och samordna med förvaltningsfunktioner.
- Bidra till att öka förståelsen för digitaliseringens förändring genom att t.ex. utbilda styrgrupper, beställare och verksamheten.
Om dig
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att vara framgångsrik i rollen behöver du ha stort intresse av att sätta dig in i verksamheten för att förstå behov och samband. Därför behöver du vara mycket duktig på att samarbeta med olika typer av människor och skapa etablera tvärfunktionella samarbeten.
Du behöver vara en erfaren ledare som självständigt driver och att ta initiativ. Du är beredd att ta tag i saker och hjälpa till där det behövs. Vi värdesätter en god förmåga av struktur, organisering och prioritering. Vidare är det viktigt att du kan se helheten och ta hänsyn till de långsiktiga och strategiska målen samtidigt som du har ett pragmatiskt förhållningssätt för att komma framåt i arbetet.
Vi söker dig som har högskole-/universitetsutbildning inom ett relevant tekniskt område alternativt gedigen bakgrund inom IT-arkitektur och verksamhetsarkitektur förvärvad genom arbetslivserfarenhet.
Vidare har du:
- Erfarenhet av att ha arbetat med verksamhetsarkitektur, arkitekturverktyg, processer och informationshantering under de senaste 10 åren.
- Flerårig arbetslivserfarenhet av att arbeta med verksamhetsutveckling kopplat till digitalisering och etablering av IT-lösningar.
- Erfarenhet av att självständigt skapa och förankra strategiska målbilder och färdplaner.
- Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
Meriterande är:
- Flerårig arbetslivserfarenhet av att arbeta med information och processer relaterat till byggnation eller underhåll och förvaltning av fysiska tillgångar eller samhällsinfrastruktur så som elnät, telekom, fastigheter etc.
- Arbetslivserfarenhet av införande av affärssystem eller erfarenhet av industriella kontrollsystem eller utveckling av modellbaserade arbetssätt exempelvis BIM.
- Att arbeta i stor organisation med komplex verksamhet.
- Arbete med IT-säkerhet inom en samhällskritisk verksamhet alternativt verksamhet med mycket höga säkerhetskrav.
Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet.
Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet.
Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning i säkerhetsklass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras. För mer information om säkerhetsprövning: https://www.svk.se/sakerhet-och-beredskap/sakerhetsskydd/personalsakerhet/ ””
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss: https://www.svk.se/jobba-har/var-arbetsplats/